biciclete-maramures-trasee

Maramuresul, mereu surprinzator si demn de calatorii

Share

Constantin Noica declara Când mă gândesc la Maramureş, la folclorul nostru şi la felul întâmplător şi prea adesea parţial în care am păstrat ceva din ce a fost, îmi spun că aceea ce ştim şi admirăm noi (laolaltă cu atâţia străini) reprezintă poate numai resturile şi firimiturile unui banchet al zeilor.

Fara indoiala, nu poti sa vezi, sa intelegi si sa simti tot ce inseamna Maramures, intr-o singura vacanta petrecuta aici. Tocmai de aceea, o multime de noi materiale de prezentare sau de ghidare sunt realizate – pentru a facilita accesul calatorilor la informatii si resurse turistice de calitate. Doar in acest mod, turistii romani sau straini pot sa prinda drag de aceste locuri, sa isi planifice o vacanta mai captivanta, mai pliata pe nevoile si dorintele lor. Astfel, oamenii pot sa afle despre multitudinea de atractii culturale, de monumente ale naturii, peisaje unice, trasee de drumetie sau de ciclism, cazare si mancare traditionala in Maramures.

Pentru ca frumusetea acestor locuri sa ramana aceeasi, incurajarea unui turism responsabil este esentiala in Maramures. Doar astfel, aratand admiratie, atentie si purtare de grija valorilor naturale si culturale (indeosebi din mediul rural) se poate proteja si transmite mai departe aceasta mostenire deosebit de pretioasa.

Astazi iti prezentam cateva din lucrurile (poate noi) pe care le poti face si cateva din locurile ascunse pe care le poti vizita in Maramures – in special in destinatia de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului. Dupa cum spuneam mai sus, un weekend sau o saptamana nu ti-ar fi cu siguranta suficient pentru a te bucura de aceasta calatorie in timp, in care vei descoperi natura neatinsa, sate ce isi duc existenta ca acum sute de ani si mesteri populari ce construiesc toate necesare traiului folosindu-si doar mainile.

Creasta Cocosului este un loc emblematic pentru Maramures, atat datorita formei sale unice  cat si a privelistii pe care acesta o ofera. In plus, este usor de accesat si este inconjurata de alte atractii naturale speciale.

  • Turism pe bicicleta

Lasa masina in parcarea pensiunii si ia bicicleta – o multime de trasee, interconectate, te invita sa simti ritmul domol al satelor de aici, sa asculti fosnetul padurii si sa vorbesti cu localnicii.

  • Catarare pe stanca si zboruri cu parapanta

Alaturi de experti in aceste sporturi, testeaza-ti indemanarea, pune-ti la incercarea curajul si gusta adrenalina. Insotit, desigur, de peisaje de vis.

  • Bai in apa sarata

Dupa atata efort, o relaxare in cel mai sarat lac din Romania este binevenita, nu?

Imbogateste-ti cunostiintele si intelege identitatea satului romanesc de odinioara si ia-ti timp pentru a:

  • Vizita bisericile de lemn (unele chiar monumente protejate UNESCO) si a asculta povestea lor. Daca timpul iti permite, participa si la sarbatorile religioase de aici sau la o slujba.
  • Descoperi cum functioneaza vechile instalatii de tehnica populara – mori, valtori, pii si altele
  • Vedea cum lucreaza mesterii populari si a cumpara suveniruri autentice
  • Petrece cateva ore sau o zi intr-o gospadarie traditionala – vei intelege cum se pregatesc alimentele pentru iarna, cum se gateste intr-o soba veche de lemn, vei simti mirosul fanului si poate chiar vei invata sa cosesti!

Descarca ghidul destinatiei de eco turism Mara-Cosau-Creasta Cocosului, profita de aplicatia mobila cu acelasi nume, de informatiile utile si planifica-ti de acum urmatoarea vizita in Maramures!

Lasă un răspuns